Pages

2008/08/04

Tips Melancong ke Korea

Melancong adalah pengalaman yang menarik bagi setiap orang. Bagaimana pula jika anda melancong ke Korea tanpa sebarang orang yg dikenali di sana?

What would you do? It's kinda a 'gamble thing' to do.. And hell yeah, I did.. *wink*

Jika anda yakin boleh melancong secara 'gamble', its a fun thing to do. If you don't have any confidence, I strongly suggest you NOT to do it.. Sebarang kemungkinan boleh berlaku di negara orang jika anda tidak bersedia sepenuhnya secara mentally.

Korea adalah negara yang unik. Yang paling best utk kaum wanita, SHOPPING!! Yes, banyak handbag replica dijual di Korea, especially di Seoul. Pendek kata, mcm kat Pasar Besar Siti Khatijah di Kota Bharu, Kelantan... Tapi size pasar nya adalah dalam 3-4 kali ganda lebih besar.. Bukan ada satu bangunan saja, tapi beberapa building.

Let say ada 5-6 building besarnya mcm Sogo, tapi ade setingkat dua saja, bkn bertingkat2.. eheheh.. It's a heaven to shop replica/imitation handbags? Extremely huge selection. Hmm banyak sgt handbags sampai anda tak tau nak buat pilihan. Trust me on this.. ;)

Anda boleh tawar menawar dengan peniaga di sana very smoothly. Mereka boleh berkomunikasi dgn English. So, absolutely tiada masalah langsung sebenarnya.

Here is the tip. Jika mereka tanya anda dari mana, jawablah anda dari Malaysia atau dari negara Asia Tenggara. Don't say you are come from USA or Japan or UK. Elakkan berbahasa Jepun dgn mereka walaupun anda tahu berbahasa Jepun.

Reason? Sebabnya jika anda start communicate in Japanese, mereka mempunyai impression that you are bringing Yen Japan which is the currency is higher than Won Korea. In other words, they see you as a tourist who has a 'lot of money'.

Di satu pasar in Seoul(lupa pasar mana), I tried bargain an item.. When I asked the seller, he said the price was 1300 won. Then a Japanese came to the shop and asked the price of same item. The seller said the price was 1500 won.. That's a great example from my experience.

Di sana, makcik jual brooch kat tepi jalan pon boleh tahu cakap English.. ehehe.. Well, of course they use broken English but as long as you can communicate with them without any misunderstanding, its very cool..

Untuk penginapan, anda boleh memilih hotel mengikut kemampuan anda.. Hotel 3 bintang pun sudah ok sebenarnya because anda bukannya mahu menghabiskan masa di hotel. Semestinya anda keluar dan menghabiskan masa sehari suntuk di luar.

Jika anda pergi ke sana untuk honeymoon, thats another story. Ahakss.. You SHOULD choose comfortable hotel to stay there. Why? You answer it by yourself.. ehhehe..

Public transport di sana boleh dikatakan 'reliable and punctual'. Jika anda ke Seoul dan Pusan, menggunakan Subway or LRT adalah paling ideal.

Tak tau camna nak beli tiket? Well, it happened to me. ahaha.. tekan punya tekan tak kuar2 gak.. Pastu ade sorang old man ni helped me to buy a ticket from the machine. Korean people are very friendly and helpful. They love tourists..

Tips yg paling penting ialah pastikan anda membuat preparation secukupnya. Bawa contact number embassy Malaysia di Korea sekiranya berlaku sebarang emergency. Barang berharga hendaklah dibawa bersama-sama ketika keluar berjalan, bukannya tinggal di hotel. Pakai pakaian yg sesuai lebih-lebih lagi jika anda melancong during winter.

Lastly, have fun!! ;)

71 comments:

  1. eh brape harga tiket dari kl ke korea?aku nak tau

    ReplyDelete
  2. harga tiket berbeza2 ikut season. better check di kayak.com utk comparison harga tiket. ;)

    ReplyDelete
  3. boleh tau x..
    brapa bajet perbelanjaan untuk ke korea...

    ReplyDelete
  4. bajet perbelanjaan bergantung kpd flight ticket, hotel, berapa byk nak shopping, tempat yg dilawati etc. i tak boleh nak estimate perbelanjaan coz ianya bergantung kpd factor2 di atas. jika nak pergi ke korea, i suggest buat research thoroughly. di internet, semua info ada; samada rajin atau tidak je. jika malas nak buat research, better masuk pakej syarikat pelancongan. good luck!

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. 10 ribu cukup x utk perbelanjaan ke sane?shoping x trmsuk ar..nak tnye pndapat dri awk je..hmm berisiko x klu pegi berseorangan?

    ReplyDelete
  7. yes, rm10 ribu terlalu cukup sebenarnya. berapa lama nak pergi? sebulan ke? hehe.. kalau pergi seminggu, 2-3 ribu pun dah cukup. again, ianya bergantung kepada jenis syarikat penerbangan yg dipilih, jenis hotel dan tempat yg anda nak pergi. for me, takde risiko kalau pergi seorang asalkan tau survive di negara asing dan reti berbahasa inggeris. :) just be sure anda buat persediaan dan research secukupnya sebelum ke sana. good luck!

    ReplyDelete
  8. salam,
    sy akan ke korea bln 4 ni...yeahh,it's fun coz pergi secara gamble..but ada buat research ttg cuaca,hotel,tpt menarik,transport..supaya xgelabah nti..tp xterpikir ttg nak dptkan fon number embassy msia kat sna..tq for ur info.sy beli tiket air asia sbb ada promotion dlm RM450 pegi balik..

    Bole suggest tpt menarik yg u dah pegi kat sana x?
    Tq.

    ReplyDelete
  9. 12 mac ni saya nak gi korea.6 hari.first time..harap2 byk pengalaman manis kt sana.
    nak ambil gambar pemandangan byk2.dengAr crite korea sangat cantik.
    semoga semuanye berjalan lancar.
    ikut travel agent je senang.
    kamsahamida...

    ReplyDelete
  10. saya pun akan ke kroea bulan 6.. tapi amek pakej perlancongan islamic. risua juga pasla makan. 6 hari 5 mlm. tak sabar sangat sebab dlm itinery semua tempat best2.. kalau nak join, cuba2 tanya dengan mahabbad travel.

    ReplyDelete
  11. wawawawa..bestnya org2 yang nak gi Korea. saya teringin nak pergi. tapi duit x cukop lagi. doakan saya dapat pergi tahun depan ek..

    ReplyDelete
  12. plan nk pegi nov ne.hrp dpt p.haiyoo xsbr..nk jg try survive sndri, tp risu gak kalo girl 2 org ja.. anwy thanks 4 the info:)감사합니다^_^

    ReplyDelete
  13. hanyzan, fida, hanys, nona hidayah, puton: thanks for your comments. hope all of you enjoy your trip to korea. if u all nk gi korea, i suggest pergi antara bulan october hingga march sebab tak panas utk jalan2. selain dari tu, cuaca lebih kurang sama dgn malaysia..

    ReplyDelete
  14. tau x mna2 pakej pelncongan ke korea yg murah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. try search persada oasis travel & tours..pakej islamic..sy pergi korea ujung bln 12 2012

      Delete
  15. umika.. i tak tau pakej pelancongan sbb tak suka guna pakej. i lebih suka berjln2 sendiri tanpa ada itinerary yg ditetapkan. cuba buat research, masuk wsite pakej pelancongan dan bandingkan pakej yg ditawarkan.

    ReplyDelete
  16. salam saya ada terbaca blog ni
    kalau2 ada yg perlukan tourist guide stdnt msia kat korea ni
    bolehla email saya sharpshooter9091@gmail.com
    harga semua boleh runding tmpt pn xfixed.
    if nak pg mana2 just bgtw kami bwkkan=)terima kasih

    ReplyDelete
  17. alooo...21 may 2012 nak p korea bwa isteri g honeymon....cm na ek....brapa bajet lau p sna...brg,mkn sna mahal kh

    ReplyDelete
  18. lum sump laaa....bajet p sna....

    ReplyDelete
  19. sya pegi 21 may smpai 28 may 2012...brapa rm ckup

    ReplyDelete
  20. wazir.. 1st of all, u kena tau ke mana yg korang nk pegi. i takleh bg estimation lum sump belanja sebab keperluan masing2 berbeza. mcm i dulu, i byk pegi tempat yg free. pegi kat taman, museum, jln2 ronda2. tak shopping pun. just beli souvenirs.
    mkn tak mahal sgt kot. lebih kurang dgn cost di mesia. of course jika u masuk restaurant mewah, harga akan mahal. jika masuk normal restaurant/warung, its affordable, bawah RM10 per plate. just request utk seafood noodles/rice. mintak diorg jgn masuk pork, chicken or meat..
    planning itu penting. buat kajian terperinci ke tempat yg korang nk pegi.. so korang tak sesat.. :)

    ReplyDelete
  21. ble suggest kh tmpt2 yg best sna.....utk honeymon...mmmm....npa bln 5 teda guide student rrr....bln 5 tu musim apa....salji kh...kmi rncg p msa bln salji...ngam kh....

    ReplyDelete
  22. bulan 5 ialah musim bunga. takde salji. kalau nk jumpa salji, pegi around january. kalau nasib baik, jumpa la..
    cuba email mesia student kt atas tu(sharpshooter9091@gmail.com), tanya tempat yg menarik utk gi honeymoon.
    at the same time, u buat survey dlm internet.. im sure byk yg suggest tempat best kt korea..

    ReplyDelete
  23. salam... kalau bajet duit dalam rm2-3 ribu komfem dah leh survive ek? hehe... saya nak ke korea bulan 6 nnt n just nak gi tempat2 menarik jer sekitar seoul... x nak shopping sgt pun...just nak beli souvenirs jer... agak2 cukup x yer? tq :)

    ReplyDelete
  24. salam. yes Cik Kaunselor.. cukup sgt2 bajet rm2-3 ribu. u tak pegi berminggu2 kan? :)

    ReplyDelete
  25. wslm... tq yer coz bg maklumat :) yup saya x gi lama pun...just seminggu jer... hehe :)

    ReplyDelete
  26. mana lebih baik lau g korea..guna student guide d korea atau guna travel ejen?..lau guna student guide adakah ble dipercayai?

    ReplyDelete
  27. saya pun nak tanya soalan mcm wazir..hehe

    satu lagi byk yg cakap duduk hotel dekat itaewon,murah dan senang nk g mana2..betul ker..?

    ReplyDelete
  28. Wazir & bui junaidi: kalau nak guna student guide(or any agent), u tanya dgn details dulu ke mana yg diorg nak bawak gi jln2. tempat apa, berapa service fee, berapa hari bole pakai khidmat diorg. sometimes students terikat dgn kuliah. so kita kena tau jadual diorg samada matching dgn jadual kita atau tak. bila diorg nyatakan service fee, pandai2lah nilaikan samada 'berbaloi' atau tak dgn perkhidmatan yg ditawarkan.

    i tak tau area itaewon. lupa aritu dok mana. but kebetulan hotel yg i duduk berdekatan dgn shopping malls dan museum. walking distance. well, if u nak jln2 area sekitar itaewon, better duduk kt itaewon la. depends pada tempat yg kita nak pegi jugak. no point sewa hotel kt luar kawasan sbb nanti cost pengangkutan tinggi. semua2 tu pun kena ambil kira gak.. ape2 pon, do your own math. :)

    ReplyDelete
  29. terima kasih yer atas info nya
    saya rasa nak guna khidmat student malaysia jer,lebih murah..jimat sikit

    kalau pergi dgn ejen,macam terikat sangat dgn jadual..tak bestlah mcm tu

    plan nak pergi sekitar julai tp bila survey time tu musim hujan pulak

    cuma nak tanya jugak ni antara musim bunga dengan musim luruh mana lebih best di korea..??

    ReplyDelete
  30. i tak recommend pergi bulan julai. tu dah kira musim panas, suhu lebih kurang mcm malaysia.
    both musim bunga dan luruh best, tak sejuk sgt dan tak panas sgt. sesuai utk kita jln2 dan habiskan masa di luar. i like both fall and spring season. :)

    bila pegi musim bunga, taman2 semua penuh dgn bunga yg takde kat mesia. maybe pompuan suka dgn bunga2an ni. best utk tangkap gambar..
    musim luruh pulak, some pokok dah togel sebab daun gugur to prepare for winter. some pokok yg berdaun pulak tukar color daun from green to orange. awesome scene..

    ReplyDelete
  31. ble tak bagi tau student guide yg mana yg boleh dipercayai..lau ada ble x bagi no tel @ website dorg..lau ble student guide yg kenakan cas yg murah..

    ReplyDelete
  32. wazir,cuba u email sharpshooter yg dekat atas tu..bui dh email dia..harga pun ok..dia student dekat korea..

    ReplyDelete
  33. apa jenis bank yg ada kat korea yang sama kat malaysia..kami x nak bawa wang banyak2 pegang di tangan..takut tercicir..ada tak mesin atm kat sana cam kat msia..mahal tak dorg cas utk pengeluaran wang kat sana..

    ReplyDelete
  34. mana lebih baik, kita booking hotel sendiri guna online atau just suruh student guide yg cari..mana lebih murah..

    ReplyDelete
  35. d mana kah kawasan korea selatan yang selamat untuk didiami..

    ReplyDelete
  36. wazir..wah bersemangat ni..hehe
    bui dh tanya dgn sharpshooter tu,price yg dia bagi termasuk dgn penginapan..dia cakap nak letak bui menginap dekat NAMSAN GUEST HOUSE..bui ada cari dekat internet mlm tadi pasal NGH tu..quite ok jugak..

    bui pulak yg lebey2 jwb soklan ni..hehe

    mana tuan blog ni..?

    ReplyDelete
  37. thnks bui 4 info..ntah la..ilang pla tuan pya blog ni..bui ambil student guide yg mna...

    ReplyDelete
  38. ada orang sabah kah sna student

    ReplyDelete
  39. semalam bui email dgn sharpshooter,cepat jer dia reply..rsnya mmg confem guna khidmat dia..

    kalau guna agen terikat dgn jadual pulak nnt,tak best..baik ambik student..tp tengok jugak lah sbb takut ms kita dtg tu dia org tgh exam..

    tu kena deal betul2 dulu dgn dia org dulu..

    wazir org mana yer?dh beli tiket ke belum

    ReplyDelete
  40. owh..bui g korea ngn sapa..d korea ambik student guide yg bwa grouping ka..

    saya tinggal d kk sabah..saya da beli tiket air asia..g korea 19/5/2012 balik msia 26/5/2012..

    ReplyDelete
  41. jika nak ke luar negara, tak perlu bawa lots of cash. bawa sekadar yg mencukupi saja. RM1-2k cukup jika pegi seminggu dan hanya utk beli 'cheap souvenirs'.

    other alternative is tukar duit kepada 'traveler checks'. pegi bank, cakap nak buat 'traveler checks'. this checks lagi selamat jika dibandingkan dgn cash dan diterima seluruh dunia. as far as i know, most hotel terima traveler check. tapi jika nak guna traveler checks, check dgn hotel tersebut samada mereka terima atau tak. jika check ilang, kita bole block thieves immediately dari tunaikan wang kita dan dapatkan duit kita semula dari bank. kalau u bawa cash dan ilang, u ternganga je, tak bole buat apa2..

    i tak suggest kuarkan duit guna ATM. normally service charge agak tinggi dan u perlu check dgn your bank berapa charge nya. the safer way is guna credit card. credit card ada service charge but normally 'not that high'.

    jika dah desperate sgt, u juga bole cash out duit dari your credit card. pegi bank, cakap nak tunaikan duit. jika your spending masih tak sampai limit, bank akan approve. cuma u perlu keep track berapa yg u dah spend.

    that's all i think. alternatives above bole guna bila u all pegi travel mana2, around the world.

    ReplyDelete
  42. pergi korea ni tak payah apply visa ke?

    ReplyDelete
  43. rasanya nak pergi juga, nak bawak family. Tapi tak ada kawan pun tak best juga, sebab ada jugak kawan kalau di timpa masalah disana.

    ReplyDelete
  44. cuba u call embassy korea samada perlu apply visa atau tak. time i pegi dulu, tak perlu apply visa asalkan pegi kurang 2 minggu. tak tau pula jika policy dah ubah sekarang.

    takde kawan pun takpe. cuma pastikan u ada bawa contact number Malaysia Embassy di Korea. mereka inilah yg u perlu hubungi jika ada apa2 masalah yg timbul.

    another thing, jika guna credit card, bawa contact number customer service yg bole dihubungi jika ada apa2 masalah di Korea. contohnya jika u guna Visa, tanya mereka apa contact number customer service..

    ReplyDelete
  45. WAZIR..BUI PLAN NAK PERGI MUSIM AUTUMN NNT..JD TIKET TAK BELI LG SBB NAK CONFEMKAN BETUL2 DULU DGN STUDENT MALAYSIA TU..TAKUT MS BUI PERGI DIA TAK LEH TEMANKAN KAN KER NAYA..HEHE

    BUI PERGI DGN HUSBAND DAN ANAK 2 ORG

    BUI ORG SARAWAK..NAMPAK GAYANYA WAZIR YG AKAN JEJAK KAKI DULU KE KOREA NNT..JGN LUPAKAN CERITA PENGALAMAN..CARI BUI DEKAT FESBUK NNT (BEE YOU EYE)..KITA SHARE PENGALAMAN..

    PRIMOCHIC-TENGS SANGAT ATAS PENERANGAN YG SANGAT BERGUNA NI..

    ReplyDelete
  46. you selalu book tiket kat kayak.com ke?

    ReplyDelete
  47. i 1st time nk travel, zero experience... nk beli tiket pon terkial-kial lg. plan nk pg sendiri shj sb member selalu xfree... help me please, step by step... thanks!

    ReplyDelete
  48. actually kayak.com hanyalah one portal utk kita survey harga tiket, dia carikan the cheapest ticket dari all online websites. it's reliable website dan i guna kayak.com as main source.

    jika nak booking, u perlu booking at another website contohnya orbitz.com, travelocity.com, priceline.com etc.. these websites terima credit card from Malaysia. just be sure to READ all of their terms and conditions before booking any ticket. so, u know the deal you are getting at.

    kalau rajin, u bole try call any airlines yg ada kat mesia ni, tanya harga ticket pada tarikh yg u nak pegi. lepas tu compare kan dgn deal yg u dpt dalam internet.

    from my experience, harga ticket berbeza bila u tanya melalui telephone dan website airlines tu sendiri. don't know why. ada yg lebih murah bila booking thru phone, kdg2 deal kt internet lagi murah. depends pada airlines tu sendiri.

    normally harga flight ticket berbeza ikut musim. kalau jumpe good deal dgn airasia, lain citer la kan. :)

    dalam airlines website, salunya ada 'CHECK LIST' utk u buat preparation sebelum gi travel. if u follow that, u will be alrite. bila i ada masa nanti, i compile 'travel checklist' based on my little experiences.

    ReplyDelete
  49. grateful... brilliant explaination, TQ very much! hopefully dpt tips selanjutnya drp u lg...

    ReplyDelete
  50. lupa, one more thing... bole ke book tiket kalau passport dh expired? ingat nk book dulu then time nk pg baru nak renew... is that possible?

    ReplyDelete
  51. aku dah pergi sekali sebenarnya, tapi masa tu pergi sebab urusan kerja, tiket dan penginapan semua kompeni yang uruskan, tapi kali ni aku nak pergi dengan family, agak terkial-kial juga.

    setahu aku dulu tak pakai visa pun.

    ReplyDelete
  52. tak tau if bole booking ticket once passport dah expired. tp rasanye bole kot sebab technically number passport stil sama even kita renew one. cuba buat booking, bole ke tak. trial n error. hehe..

    yes RK. bila company handle, semua diuruskan. ada org ambil, guide semua2. tp bila pegi sendiri, memang beza sbb kita kena buat sendiri..

    ReplyDelete
  53. Salam

    Kalau sesiapa berminat untuk melancong ke korea
    dengan bajet yang rendah boleh hubungi saya.

    saya menguruskan trip percutian ke korea untuk pelancong malaysia.

    kami bukan travel agency,tapi sekumpulan pelajar di korea.

    kami boleh sediakan personal tour guide untuk bercuti ke korea.

    boleh juga menguruskan percutian untuk semua pelancong.

    contact kami di therotikacang@yahoo.com

    atau singgah ke blog kami.

    www.therotikacang.blogspot.com

    terima kasih.

    ReplyDelete
  54. nk tny,kalo bawak cash,nk tukar duit kt mane recommended kt area kl ?sbb survey2 sume money changer cm x logic r currency die....

    ReplyDelete
  55. hi suez. bole tukar duit kat bank kalau takmo tukar kat money changer. kat airport pon ada money changer. money changer memang ambil sedikit commission tapi tak jauh beza dgn bank. lebih kurang je.

    even u rasa 'tak logic', itulah hakikatnya penukaran duit kita dgn wang asing. nilai wang berubah hampir setiap hari.

    kalau rasa 'tak logic', tak perlu tukar cash, u bole belanja dgn credit card. so that 'tak nampak ketidak logikannya'.. tapi guna credit card di oversea juga kena service charge. campur tolak, sama je. LOL

    ReplyDelete
  56. saya leon.ingat nk pergi korea dgn kwn2 lebih kurang 4-5 org.tp,leon xde experience lg.and leon still xsure nk pegi bila.just rancang2 nk pegi sna dlm 3-4 hari mcn tu.nk jln2 je.shopping tak sgt kot.bole cadangkan tempt2 bes kt sana??? btw,thanks a lot.

    ReplyDelete
  57. agaknye berbaloi tak kalau saya bercuti pada musim summer..? adoiii...dalam dilema ni. ramai cakap 'x best'. tolong sape2 bagi kelebihan bercuti musim ni ;) thnx

    ReplyDelete
  58. eh jgn pegi musim summer. seriously tak best sbb lagi panas dr mesia. haha.. next time jer la pegi.. elakkan bulan may, june, july, august and september.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pernah ke korea..pada 11.11.11. Tapi salji belum turun. Kecewa nya saya di pyongchang kat alpine resort ada tpt ski tp salji belum turun. Saya nak pergi lagi mungkin 12.12.12. Apa yg merisaukan sayabila seramai 9 org nak dptkan kenderaan ke pyongchang contohnya..

      Delete
    2. oh november awal sgt utk salji turun, even kat ski resort. kalau nak gi main ski, pegi hujung december dan dlm bulan january.

      Delete
  59. Salam,
    Kami ada menyediakan pakej ke korea dengan harga yg murah dan servis yg berbaloi.
    Sila lawati laman web kami
    Www.muslimtravelbug.com


    Thanks

    ReplyDelete
  60. bolih kongsi pendapat anak sye dua orang nak ke s korea pas ari raya mulai 22/8/12 hingga 25/8/12 Nak tahu berapakah jumlah wang yg sepatutnya anak sye bawa utk perbelanjaan harian

    ReplyDelete
  61. setakat 3 hari percutian, rm500 dah cukup sangat utk mkn dan transportation utk 2 org. tp kalau nak belanja souvenirs, masuk taman tema atau visit any places yg perlu byr tiket, perlu bawa extra duit..

    ReplyDelete
  62. hi.

    saya akan pergi bersama husband pada 27-31 aug. mohon share psal pengangkutan, maksudnya transport dr airport ke hotel boleh guna subway or any train ke or kene naik taxi?
    dan saya perlu info byk pasal transportation since saya dan suami plan utk rasa suasana sana :)

    thank u

    ReplyDelete
  63. nak tanyer ckit psl bab melancong ke korea ni.

    Agak2 kalo temasuk penginapan 5 hari 4 malam, brapa kos ek? camne nak booking hotel kat korea tu? kang sampai kat airport terkial2 pula nak pegi ke mana. Takut pula sesat nanti, bandar seoul tu pun besar.
    Kalo nak pegi ke tempat2 pedalaman, mcm kwasan kampung..ladang2..gunung..dapat ke?

    ReplyDelete
  64. http://www.facebook.com/pages/Korea-Tour/120205454749876
    Kami menawarkan pakej ke Korea merangkumi tempat tinggal , entrance fees , airport pickup and drop , makan(halal) , transportation fees dan private tour guide..
    Kami mempunyai tour guide yg available spanjang masa.Tour guide adalah terhad.Hantar flight details kpada kami dan kami akan susun itinerary perjalanan mengikut permintaan anda.All entrance fees covered as stated at http://tour-travelkorea.blogspot.kr/ ..no hidden charge no extra charge
    hafizkupiz@yahoo.com
    Book now
    Tq

    ReplyDelete
  65. Salam... I plan nak g next year on springtime... Rasa cam nak gamble je ngan husben.. Tp dia pulak yg takut.. Ikut i, i redah je.... Tengah pening pikir ni... Sbb kalau gamble, kite tak la terikat dgn itinerary kan.. Selain tu dpt cut cost byk.. Hehehe... Boleh x share website mane nak refer utk transportation,makan minum,hotel... Harap membantu... :-)

    ReplyDelete
  66. salam..saya akan ke busan,korea pd bulan januari 2014.
    saya igt dari busan saya nk pergi ke seoul..boleh tak sesiapa tolong suggestkan transportation yg murah dr busan ke seoul.. terima kasih.. saya juga pegi secara backpakers dgn 2 org sepupu saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari busan ke seoul, naik bus ekspres. paling murah..

      Delete